De bedrijfsopvolgingsfaciliteit: hoe werkt het precies

20-05-2016

Als u een onderneming hebt en deze vererfd, kan dit grotendeels belastingvrij. De zogenoemde bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) regelt dit. De kerngedachte van de overheid: bedrijven mogen bij vererving en voortzetting van bedrijfsactiviteiten niet in de financiële problemen komen. Ook kan de in de wet op de inkomstenbelasting opgenomen doorschuiffaciliteit van toepassing zijn. Hoe werkt de BOR precies?

Aan regels gebonden
De regeling hanteert bij vererving voorwaardelijke vrijstelling van erf- of schenkbelasting. Enkele voorwaarden waaraan u bent gebonden zijn bijvoorbeeld:

  • Uw bedrijf moet door de fiscus worden gezien als een onderneming. Een holding zonder werkmaatschappij is dit niet, maar een holding mét werkmaatschappij weer wel. Hiervan mag u de vermogensbestanddelen dan ook laten kwalificeren tot ondernemersvermogen.  
  • Ook moet er daadwerkelijk sprake zijn van ondernemingsvermogen. Overigens wordt voorwaardelijke vrijstelling van de BOR toegepast op het totale ondernemingsvermogen.

Meer informatie
Op 22 april jongstleden oordeelde de Hoge Raad dat naast een aanmerkelijk indirect belang, ook een indirect belang van minder dan vijf procent onder de BOR-regeling mag vallen. Bent u op zoek naar advies en begeleiding bij uw bedrijfsopvolging? Maak een afspraak met een van onze specialisten via +31 71 3315200 (Roelofarendsveen) of +31 70 3209355 (Voorburg).

Producten & Diensten